Jaarstukken 2018

Wonen en leven

Mooie stad

Wonen en leven

Mooie stad

Begroting vs Realisatie

Begroot Realisatie

De gemeente Hilversum werkt verder aan een prachtige, compacte stad in het groen. De ambitie is dat de stad bestaat uit een hoog kwaliteitsniveau van woningen, buurten en een prettige openbare ruimte. Onze opgave staat in de traditie van Dudok. Dat betekent allereerst sterke buurten. Niet alleen sociaal, maar ook fysiek aantrekkelijk met parken, pleinen en straten van uitstekende kwaliteit en kwalitatief goede woningen in alle segmenten. De opgave is dat wij ons cultureel erfgoed (onze grote én kleine monumenten) goed gebruiken en bijzondere plekken in de stad tot hun recht laten komen. Wij zien dat het inwoneraantal in Hilversum langzaam groeit. Dat is goed voor de economische dynamiek in de stad en vraagt om duidelijke keuzes, omdat Hilversum nauwelijks kan uitbreiden. Dit betekent een goede balans behouden in de ruimte voor wonen en de ruimte voor werken.

Nieuwe woningen
Een kwaliteit van de woningmarkt in Hilversum is dat inwoners in alle segmenten terecht kunnen. Wel is de woningmarkt in Hilversum in alle segmenten gespannen. Dat geldt vooral voor inwoners met de laagste inkomens gevolgd door de middeninkomens. Begin 2017 zijn er prestatieafspraken met de Hilversumse corporaties afgesloten. De komende jaren zetten we in op het behoud van de sociale voorraad. Ook in andere segmenten zetten we in op het toevoegen van nieuwbouwwoningen. In de lokale en regionale woonvisie zijn hiervoor de kaders gemaakt.

Het bouwen en vernieuwen van de stad doen we niet zelf. De gemeente heeft een stimulerende rol om bouwen en vernieuwen mogelijk te maken. Corporaties (sociale huur) en marktpartijen nemen de bouwactiviteiten voor hun rekening. De invloed van de gemeente is groot en zichtbaar rondom procedures, regelgeving en door middel van de gronduitgifte. Grotere nieuwbouwlocaties voor de komende jaren zijn te verwachten op de Philipslocatie en bij Crailo. Daarnaast ronden wij de komende jaren de nieuwbouwwijk Anna's Hoeve af.

In 2018 zijn in totaal 276 nieuwe woningen opgeleverd, waarvan 73 sociale huurwoningen en 10 middeldure huurwoningen. Terwijl de productie van nieuwe woningen goed op peil is gebleven, ligt het aandeel sociaal in de productie voor het eerst in 10 jaar met 26% net onder de ambitie van minimaal 1 op de 3. Verklaring hiervoor ligt in net iets minder opgeleverde sociale huurwoningen als gevolg van de bouwplanning van grotere projecten. Tegelijk kende 2018 een relatief hoge bouwproductie van duurdere huur- en koopwoningen onder andere aan de ’s Gravelandseweg, aan het Melkpad en op Anna’s Hoeve. Voor 2019 ligt de productie van sociale huurwoningen naar verwachting weer op een hoger peil met onder andere nieuwe opleveringen op Nieuw-Zuid en de Lucent-locatie.  Zowel lokaal als regionaal wordt momenteel hard gewerkt om de productie van middeldure huurwoningen beter gerealiseerd krijgen, onder meer met een ‘biedboek middenhuur’.

Cultureel Erfgoed
Hilversum is dé tuinstad van jonge architectuur en stedenbouw. Het cultureel erfgoed van Hilversum is één van de identiteitsdragers van de stad. Hilversum staat voor de opgave zorgvuldig om te gaan met het erfgoed. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de stad de monumenten en bijzondere plekken goed gebruikt. Dat betekent dat er aandacht moet zijn voor passend gebruik, herbestemming en transformatie van monumenten. Vanuit de kracht van het erfgoed dragen we bij aan de realisatie van de transities en opgaven in de leefomgeving. Het vele erfgoed dat Hilversum rijk is draagt in grote mate bij aan het aantrekkelijke leef- en vestigingsklimaat. 

We ondersteunen eigenaren bij het herbestemmen van monumentale panden. Aansprekende voorbeelden hiervan zijn de Clemenskerk, Hoorneboeg, Meddens en het St. Aloysius College. Het Hilversumse Restauratiefonds is opgericht, dit revolverende fonds is succesvol en willen we versterken en verder laten groeien. Binnen de stad was er in 2018 volop aandacht voor het complex Zonnestraal. Het streven was dit unieke gebouw in zijn groene omgeving op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. Ondanks dat dit niet is gelukt blijven we de verschillende betekenislagen en actualiteitswaarde van het icoon Zonnestraal uitdragen, hierdoor verzilveren we het toeristisch en economische spin- off effect voor Hilversum en het cultureel erfgoed.

De openbare ruimte
De openbare ruimte van Hilversum ligt er in het grootste deel van de stad goed bij. Het is een kostbaar bezit, waarin we voortdurend investeren. De opgave is om in de komende jaren met minder investeringen de bestaande kwaliteit van straten, pleinen en groen in buurten op peil te houden. Door meer buurtgericht te investeren, bijvoorbeeld in de Bloemenbuurt en Over ‘t Spoor. Dat vraagt om slimme plannen, maar ook om het betrekken van inwoners bij het herinrichten en het beheer van de openbare ruimte.

Verbonden partij(en) op dit thema: OFGV
De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) is een regionale uitvoeringsorganisatie die werkzaam is op het gebied van milieu. Hieronder vallen de groene wetten en overige wetten rondom de thema’s geluid, bodemsanering, luchtvaart, vuurwerk en toezicht op het zwemwater, maar ook de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en het omgevingsrecht. De OFGV voert voor Hilversum de wettelijke basistaken uit. De OFGV draagt daarmee bij aan een veilige woon- en leefomgeving.

  • Het vitaliseren van erfgoed gericht op behoud en (hernieuwd) gebruik

  • Het versterken van buurten door gevarieerde hoogwaardige woonmilieus